Укладання тротуарної плитки вимагає строгого виконання будівельних норм та правил. Довговічність тротуарного полотна визначається: наскільки якісна тротуарна плитка та чи витримана технологія її укладання. При покритті майданчиків великої площі, з інтенсивним навантаженням, ми рекомендуємо доручити роботу з мощення плитки професіоналам. Для покриття прибудинкових територій, дворів та садових стежок, цілком підходить варіант самостійного укладання плитки. Наведемо наші рекомендації щодо укладання тротуарної плитки.

Вибір тротуарної плитки (її товщина та форма), а також орнамент укладання має визначатися такими умовами експлуатації потужного полотна. Доріжки біля приватного будинку та дачі зазнають полегшених умов експлуатації полотна тротуарної плитки. Більш складної експлуатації піддається тротуарна плитка, що піддається навантаженню, наприклад, пішохідна зона в громадських місцях, паркувальні майданчики. Результат роботи з мощення тротуарної плитки залежить від не тільки від способу її укладання (ручна або автоматизована), а й від того, наскільки ретельно проведено попередню розмітку та підготовку ложа під її укладання. Цей етап є обов'язковим і підпорядковується єдиним правилам з будь-якого типу укладання.

Список інструментів для укладання тротуарної плитки.

Для самостійного укладання знадобляться: кельма, шнур-порядовка, дерев'яні кілки, гумовий молоток, будівельний рівень (правило), мітла, поливальний шланг із розсіювачем, садові граблі, дерев'яна шва, трамбування, профіль, швелер. Бригади укладачів зазвичай використовують: совкові лопати, правило, що вирівнює шнур, напрямні, вібротрамбування, тачка, мітла, шліфувальна машина з алмазними дисками для підрізування, рівень, гумовий молоток, сито. 

Підготовка основи для укладання.

Перед початком укладання плитки необхідно визначитися з місцем для майбутнього тротуарного покриття, також вирішити, де буде стік води. Воду, що накопичується від опадів, потрібно відводити від вимощення будівель у колодязі, призначені для водовідведення, або на газони. Водостічні ухили можуть бути поперечними, поздовжніми або поздовжньо-поперечними. 

Укладання тротуарної плитки.

1. Розмітка ділянки та планування стоку води.

Перед початком укладання плитки необхідно визначитися з місцем для майбутнього тротуарного покриття, також вирішити, де буде стік води. Воду, що накопичується від опадів, потрібно відводити від вимощення будівель у колодязі, призначені для водовідведення, або на газони. Водостічні ухили можуть бути поперечними, поздовжніми або поздовжньо-поперечними. Для відведення води поверхня плитки повинна мати поздовжній або поперечний ухил 1-2%.

2. Підготовка "корита".

Після розмітки ділянки необхідно зняти верхній шар ґрунту на глибину від 15 до 50 см залежно від навантаження (дороги в промзонах з інтенсивним рухом вантажних автомобілів вимагають подушки 50 см) для підготовки основи із щебеню та піску. Слабкий ґрунт (пісок, супісок або суглинок легкий) необхідно попередньо ущільнити трамбуванням. Його також бажано прокласти геотекстилем для виключення змішування щебеню із ґрунтовим шаром. Сухий грунт слід трохи намочити. При мощенні ділянок, що підтоплюються, потрібно провести додаткові роботи з дренажу майданчика. Їх радимо доручити фахівцям.

3. Підготовка основи під укладання ("подушка").

Підстава під тротуарну плитку складається щонайменше з трьох шарів: 1) утрамбований щебінь (5-20), товщина шару для полотна інтенсивних пішохідних зон та доріжок для легкових автомобілів: 10 – 15 см. При засипанні щебеню не забувайте робити запас порядку 10- 15% на ущільнення при трамбуванні. Ущільнення щебеню вібротрамбування здійснюється з 10 проходами по одному сліду. Після укладання першого шару щебеню проводиться установка бічної окантовки полотна (див. пункт 4.) 2) Шар піску (відсіву). Товщина – не більше 7 см. Шар трамбується вібротрамбуванням до максимального ущільнення, запас на ущільнення – 15%. Використовується жорсткий (вознесенський) пісок або гранітний відсів, морський або дрібний пісок річковий не підходить. На утрамбований шар піску міститься другий, не утрамбований, товщиною до 1 см. Його потрібно вирівняти швелером.

4. Встановлення бічної окантовки полотна тротуарної плитки.

Роль окантування виконують бордюри, поребрики або стовпчики – залежно від передбачуваного навантаження на полотно. Бордюри та поребрики встановлюються по натягнутому на потрібній висоті розмітному шнуру. Шнур рекомендуємо натягувати по задньому, нескошеному боці бордюру. Бордюри встановлюються на бетонний фундамент шириною 20 см і закріплюються в бетонний замок на висоту 15 см. Марка бетону – М 250. Ширина бетонного фундаменту для поребриків та стовпчиків становить 10 см, а висота замку – 7 см.

5. Укладання тротуарної плитки.

Потужність тротуарної плитки відбувається відповідно до обраного малюнка.