Метод вібропресування чи вібролитва?

В даний час для виробництва та виробництва будівельно-архітектурних матеріалів, таких як фігурні елементи мощення, тротуарна плитка, елементи ландшафтної архітектури, поребрик, бордюри, будівельні блоки та інші бетонні вироби, використовується лише два основні методи. Цими методами є метод вібропресування та метод вібролиття. Щоб порівняти два даних методу, слід докладно розглянути кожен із них окремо. Це порівняння дозволить виявити позитивні та негативні сторони, аналізованих методів та виробленої ними продукції.

Технологія вібропресування.

Це виробництво малих архітектурних форм із використанням вібраційного ущільнення напівсухих сумішей. У момент вібропресування бетонні вироби формуються завдяки створеному для цього спеціальному стаціонарному обладнанню, що ґрунтується на роботі вібраційного преса. Якщо цю методику розглядати більш докладно, процес виробництва виробів виглядатиме таким чином. У матрицю (пресформу), що знаходиться на станині, поміщають напівсуху бетонну суміш. Пуансон і станина, перебуваючи в режимі вібрації, починає тиснути на напівсуху суміш, вміщену в прессформу до ущільнення. Після закінчення заданого процесу вібрації пуансон і матриця піднімаються, залишаючи після себе готовий будівельний виріб. У цьому методі використано високий рівень автоматизації, а сам метод вібропресування високопродуктивний. Метод вібропресування визнаний популярним методом, який часто використовується для виготовлення будівельного матеріалу в наші дні. Такої популярності даний метод заслужив завдяки високому рівню якості виробленої продукції і, що важливо, раціональному процесу виробництва. Адже з появою сучасного обладнання для виробництва тротуарної плитки у виробників з'явилася можливість випускати вібропресовані будівельні вироби, що мають різноманітну структуру та застосовувати цю продукцію у різних галузях будівельних робіт. p align="justify"> Метод вібропресування послужив поштовхом для виробництва будівельних виробів широкого спектру. Наприклад, таких як, тротуарна плитка, колони, цегла, панелі, будівельні блоки, стовпи, бордюри, водостоки, огорожі і т.д. Далеко не повний перерахований список продукції, створений методом вібропресування, відрізняється такими позитивними характеристиками, як міцність, зносостійкість, високий рівень щільності структури, морозостійкість, високостійкість до механічних, кліматичних та хімічних впливів.

Технологія вібролиття.

Дозволяє виробляти будівельну продукцію шляхом вібрації бетонної суміші на вібростолі. Бетонну кольорову суміш заливають у пластикову або гумову форму і встановлюють на безперервно вібруючий вібростол. Щоб виключити під час вібрації відбиття від стін форми, слід слідкувати за рівномірністю амплітуди вібрації. Через деякий час бетонна кольорова суміш у формі втрамбується, після чого у форму заливається основний шар бетонної суміші. Після остаточного заповнення форми бетонною сумішшю необхідно зрізати надлишки бетону. При методі вібролиття необхідний точний контроль за наповненням форм бетонною сумішшю, оскільки найменша розбіжність із нормою, навіть у кілька міліметрів, може створити надалі масу незручностей, пов'язаних із застосуванням. Після процесу вібраційної обробки форми знімають з вібростолу і відправляють вистоюватись у тепле місце приблизно на 46-47 годин. Після повного циклу, так званої сушіння, виріб можна вважати готовим для вилучення. Наступним етапом можна виділити процес розпалубки виробу. Вироби, що містяться у формах, поміщають у водяні ванни і після проходження цієї процедури проводиться відображення виробів з форм, за допомогою спеціальних пристосувань. Представлений метод вібролиття має низький рівень продуктивності, у цьому методі проглядається відсутність автоматизації, що тягне за собою використання дорогої ручної праці. поміщають у водяні ванни і тільки після проходження даної процедури виробляється відображення виробів з форм за допомогою спеціальних пристроїв. Представлений метод вібролиття має низький рівень продуктивності, у цьому методі проглядається відсутність автоматизації, що тягне за собою використання дорогої ручної праці. поміщають у водяні ванни і тільки після проходження даної процедури виробляється відображення виробів з форм за допомогою спеціальних пристроїв. Представлений метод вібролиття має низький рівень продуктивності, у цьому методі проглядається відсутність автоматизації, що тягне за собою використання дорогої ручної праці.

Порівняльна характеристика продукції, отриманої методом вібролиття та методом вібропресування на прикладі виробництва тротуарної плитки.

Тротуарна плитка, створена методом вібропресування, має шорсткий поверхневий шар. Даний вид тротуарної плитки, завдяки своїй поверхні.